24 Ekim 2011

Genç Nesil Blues Müzisyenleri

Eric Clapton, Gary Moore, BB King, Jimi Hendrix gibi ustaların şarkılarıyla büyüyen nesilin temsilcileri, ustaların gölgesinden sıyrılıyor, tabi ki yine onların desteğiyle. Clapton, John Mayer ile sahneye çıkıp onu övmeden yıllar önce, Joe Bonamassa B.B. King' in ön grubu olarak turneye çıkmıştı, hem de 12 yaşında! Derek Trucks ise Allman Brothers'ın daimi bir üyesi olması yanında dünyanın en iyi slide gitaristlerinden biri olarak gösteriliyor.


Bu yazıda yeni sesler, yeni şarkılar arayanlar için genç yetenekleri biraz tanıtmak istedim. Bazısı dünyaca üne çoktan kavuşmuş, bazısı kendi halinde takılmakta ama hepsi çok yetenekli. 


Yazıyı okurken, burada söz ettiğim ve edemediğim sanatçıların bazı şarkılarından örnek vermek amacıyla oluşturduğum listeyi yandan dinleyebilirsiniz.


John Mayer - Kadınların Kalbindeki Adam


İlk olarak 2001 yılında Room For Squares adlı albümüyle piyasaya akustik gitarıyla pop yapan adam olarak giren Mayer, 2003 yılında "En İyi Erkek Pop Vokali" ödülünü aldı ve sonrasında hızı hala kesilmedi. Kadınların ruhuna hitap eden yumuşak başlı şarkılarıyla ünlenen sanatçı, Jessica Simpson, Jennifer Aniston, Taylor Swift gibi birçok güzel ünlüyle birlikte oldu. Ama bizi ilgilendiren tarafını 2005'te göstermeye başladı.


2005 yılında bascı Pino Palladino ve davulcu Steve Jordan ile John Mayer Trio adı altında turlamaya başladı ve ne kadar yetenekli bir blues gitaristi olduğunu gösterdi. Bu grupla Try! adlı bir canlı performans albümü yayınladı. Eric Clapton kendisi "onda Stevie Ray Vaughan'ın ruhu var" demesi sonrası bizlere laf düşmez zaten! John Mayer Trio ile verdikleri başarılı performanslar sonrası takdir toplayan Mayer, Clapton dışında B.B. King ile de organizasyonlarda yer aldı. 


Joe Bonamassa - Karizmatik Yetenek


4 yaşında babasının gitarını çalmaya başlayıp, 7 yaşında SRV ve Hendrix şarkılarını çalabilir hale geldi. 12 yaşında B.B.King' in ön grubu oldu. King onun inanılmaz bir potansyeli olduğunu söyledi. 2000 yılında ilk albümü A New Day Yesterday' i yayınladı. 2011 yılında ise 11. stüdyo albümü Dust Bowl piyasaya çıktı, yani Bonamassa ortalama her yıla bir albüm sığdırmayı başardı.
Yaptığı işlerde hem güçlü sesi, hem sağlam gitar tekniği, hem duygu dolu soloları hem de yaptığı düzenlemelerle dinleyicilerden tam not aldı. 


Derek Trucks - Dahi Çocuk


Allman Brothers davulcusu Butch Trucks' ın yeğeni olan Derek, 9 yaşında bir dahi olarak adından söz ettirmeye başladı, 12 yaşında Buddy Guy ile çalıyordu. 12 yaşında Allman Brothers ile turlamaya başlamıştı, sonra Derek Trucks Band' i kurdu ve 20 yaşına gelmeden Bob Dylan ve Joe Walsh gibi müzisyenlerle çalmıştı.


1999 yılında Allman Brothers' ın resmi gitaristi oldu. 2006'da Eric Clapton'ın daveti üzerine bir kayıt yapmak için gitti ve daha sonra kendisini Clapton'ın grubunda buldu. 


Şu an dünyanın en iyi slide gitaristlerinden biri(birçoklarına göre en iyisi) sayılıyor. Trucks çalarken rock, blues, jazz, latin gibi birçok elementi harmalamakta usta ve ne yapacağı belli olmayan, sürprizlerle dolu bir gitarist.Bu kadar kısa zamanda bu kadar çok şey yapmanın yanında, Derek Trucks Band vokali Susan Tedeschi ile evlenip iki çocuk sahibi olmayı da ihmal etmedi. 



Eric Gales - Gitarı Ters Çalan Adam


Gitara 4 yaşında abileri tarafından başlatılan Gales, sağlak gitarı sol eliyle çalıyor, yani teller ters konumdayken, üstelik kendisi solak olmamasına rağmen! Bunun sebebi kendisine gitar öğreten abisinin solak olması.


İlk albümünü 1991 yılında, 17 yaşındayken çıkarttı, 94'te Santana ile konser verdi. 2011'de onuncu albümü Transformation piyasaya çıktı.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder